Det horisontale biblioteket

Mannen som ikke Grundt tanumI en serie artikler har Klassekampen sett på den sterke vertikale integreringa innen norsk forlag og bokhandel; det faktum at de fire største forlaga nå eier hver sin bokhandlerkjede. Avisa har dokumentert oppsiktsvekkende tilfeller av favorisering av eiernes bøker, både i noen av kjedenes tilbud og hos Storytel, den p.t. største strømmetjenesten for lydbøker (eid 50 % av Cappelen/Damm). I dagens avis blir det påvist at «Nesten halvparten av barne- og ungdomsbøkene som løftes fram som nye og populære på Ark.no, kommer fra eierforlaget Gyldendal.»

Dermed enda et argument for å bruke biblioteket!

Men hvor horisontalt er egentlig biblioteket? Klassekampen kunne for eksempel ta for seg biblioteket i Norges mest vertikale kommune, som må være Årdal (fra Sognefjorden til Store Skagastølstind – 2405 moh.!). Her kan det enkelt ses hva de har kjøpt inn i det siste (klikk på fana «MARC-visning» for å se forlaget). Men full oversikt vil kreve mange klikk. Så hvor handler biblioteket bøker? Vi søker og finner bare én bokhandel i kommunen; en Norli Libris, ergo Aschehoug! Men her fant Klassekampen «ingen skjevheter som pekte i retning av en særbehandling av Norli Libris’ eierforlag Aschehoug.» Og som mange andre handler kanskje Årdal bibliotek mest i Biblioteksentralen? Som i alle fall per i dag har en uklanderlig eierstruktur.

PS: Bare åtte minutter etter publisering kom det protester. Luster kommune deler Store Skagastølstind med Årdal og er dermed akkurat like vertikal.

3 kommentarer om “Det horisontale biblioteket

Leave a Reply