Det offentlige Norges sviktende biblioteksyn

Det er veldig bra at Norsk Bibliotekforening – og Erling Bergan i siste nummer (2/2017) av Bibliotekaren – tar opp kunnskapsminister Røe Isaksens ignorering av biblioteket i stortingsmeldinga «Kultur for kvalitet i høyrere utdanning».

Det er i det hele tatt skremmende at det offentlige Norge – fortsatt! – har et så ubevisst og likegyldig forhold til bibliotek. For ikke å si negativt forhold; det er faktisk dét som ligger under likegyldigheten i visse politiske miljøer og bransjer.

Bare siden nyttår registrerer jeg et annet konkret tilfelle:

1) 23. januar var det høringsmøte om åndsverklova. I innbydelsen påstår Kulturdepartementet at det var «bred deltagelse fra rettighetshaverorganisasjoner og brukerinteresser», men de sistnevnte, for eksempel bibliotekorganisasjonene, var i alle fall ikke særlig synlige på talerlista.

Til Lasse Midttun i Morgenbladet bekrefter her statssekretæren at «… hovedhensikten med loven er å styrke opphavers rettigheter». Balansen i forhold til brukernes behov ser vi lite til. Og representanten for Rettighetsalliansen snakker nå åpent om å erstatte lovgivinga og sannsynligvis da også bibliotekvederlaget med avtalelisens.

2) Den ferske NOUen om delingsøkonomi:

Her nevnes faktisk ordet bibliotek étt sted, men i hvilken sammenheng?!:

«Deling i seg selv er ikke et nytt fenomen, ettersom biblioteker, deling av ferieboliger med videre har eksistert lenge». (side 29)

FOR en sammenlikning og bås-setting i 2017! Jo, bibliotek var i stor grad deling på denne måten inntil for to hundre år siden. Men i dag er bibliotek en profesjonell tjeneste i (den rett nok skrantende) velferdsstaten, på linje med helse, skole og det hele.

Men om de ikke kan legge ned alle biblioteka over natta, så kan de, som i Storbritannia, overlate dem til frivillige amatører, som må bygge videre på gratisarbeid, almisser og bokgaver fra private.

Advertisements

One Trackback to “Det offentlige Norges sviktende biblioteksyn”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: